Din BIM-modell är bara ett tomt skal utan värdefull data och funktion.
Kristian Brangö
Är din framtidstanke även
beställarens?
Eftersom stort fokus ofta ligger på det estetiska snarare än på de termiska och densitetsrelaterade egenskaperna hos byggnadens delar, har vi svårt att ta nästa steg i digitaliseringen. När vi prioriterar utseendet framför funktionaliteten riskerar vi att missa möjligheten att använda BIM-modellen som ett verktyg för att simulera och optimera byggnadens prestanda redan i projekteringsfasen.
Att ignorera dessa aspekter innebär att viktiga analyser, som exempelvis transmissionsberäkningar och energiprestanda, fortfarande ofta utförs utanför modellen i externa verktyg som Excel. Detta leder inte bara till ineffektivitet utan också till att modellen inte uppfyller sin fulla potential som en central informationskälla genom hela byggnadens livscykel.
För att kunna driva digitaliseringen framåt måste vi börja utnyttja de avancerade funktionerna i våra verktyg för att integrera och analysera data direkt i modellen. På så sätt kan vi skapa inte bara visuellt tilltalande byggnader utan även hållbara och välfungerande lösningar för framtiden.
Det finns verktyg och så finns det
verktyg
Vi lever i en tid där byggbranschen har tillgång till kraftfulla digitala verktyg som Revit, ArchiCAD och Tekla – programvaror som möjliggör en detaljerad och integrerad projektering. Men trots dessa resurser nyttjas inte alltid deras fulla potential.
Ett tydligt exempel är hanteringen av geografiska koordinater och roteringen av byggnaden mot norr, men till vilken nytta? Det är visserligen ett steg i rätt riktning, men utan att integrera data från väderstationer eller utnyttja möjligheten att analysera byggnadens energiprestanda, som transmission och ljusinstrålning, direkt i modellen, missar vi mycket av värdet.
Det väcker frågan: varför gör vi detta? Varför integrerar vi inte fler aspekter av byggnadens prestanda redan från början? Genom att bättre förstå och använda modellens möjligheter kan vi skapa lösningar som inte bara är tekniskt avancerade, utan också bidrar till hållbarhet och effektivitet över hela byggnadens livscykel.
Du måste
äga mallfiler och säkerställa organisationens kompetens.
För att säkerställa en framtid där BIM verkligen gör skillnad krävs en djupare förståelse för beställarnas långsiktiga behov och strategier. Beställare och förvaltare behöver tydligt definiera och kommunicera sina förväntningar på nästa steg i deras BIM-strategi, medan konsulter måste förstå hur deras arbete påverkar byggnadens hela livscykel.
Att uppfylla dessa krav redan från början handlar inte bara om att säkerställa kvalitet – det handlar också om att spara både tid och resurser i framtiden. En välutformad BIM-strategi som täcker alla aspekter av byggnadens livscykel säkerställer att alla byggdelar är integrerade och uppfyller de krav som behövs för nästa steg i digitaliseringen.
Genom att arbeta på detta sätt kan vi undvika kostsamma efterjusteringar och istället skapa hållbara och effektiva lösningar. Vi har idag tillgång till kraftfulla verktyg som möjliggör detta – det är upp till oss att använda dem på rätt sätt och driva utvecklingen framåt.
Fyll i formuläret nedan och dela dina tankar med oss!
Formuläret hanteras med full sekretess, såvida du inte anger "Publicering" i dina anteckningar. Om du väljer att göra detta, kommer vi att publicera och kommentera din feedback offentligt på vår hemsida för att inspirera till diskussion och engagemang.
Observera att vår plattform för närvarande inte har ett fullt utvecklat diskussionsforum, men vi arbetar aktivt för att förbättra detta. Under tiden ser vi fram emot att höra dina åsikter och idéer – din röst gör skillnad!
NamnE-postMeddelandeSkicka in
Kommentera gärna:
BIM-Mentor bjuder in dig till dialog! Vi vill verkligen veta vad du som individ eller organisation tycker om de frågor vi lyfter. Din input är ovärderlig för oss och övriga BIM-Sverige. Vi påstår oss inte ha alla svar, men vi är öppna för att lära, utvecklas och förändras med din hjälp.
Tillsammans kan vi forma framtiden för BIM-Sverige!