Följer dina BIM-modeller standarden för linjetyper enligt SIS Bygghandlingar?

Kristian Brangö

Följer dina BIM-modeller standarden för linjetyper enligt SIS Bygghandlingar?

Linjetyper enligt SIS-Bygghandlingar

I tekniska ritningar är linjetyper en viktig del för att tydligt kommunicera konstruktionens olika element. Enligt SIS-Bygghandlingar och internationella standarder (SS-EN ISO 128-2) används olika linjetyper för att visa både synliga och dolda delar av en byggnad.
Några vanliga linjetyper är:
  • Heldragen linje: Används för synliga, bärande delar.
  • Streckad linje: Markerar dolda element, som rör eller strukturer under eller ovanför ritningsnivån.
  • Punktstreckad linje: Visar symmetriaxlar och andra centrala riktlinjer.
  • Dubbelpunktstreckad linje: Används ofta för dolda sekundära element.
  • Lång punktstreckad linje: Markerar särskilda områden som säkerhetszoner eller axlar.
Linjetyperna har fastställda mått baserade på linjebredd d, där mönstret (streck och mellanrum) ändras proportionellt beroende på ritningens skala. Ladda ner pdf med olika linjetyper
OBS! Måtten i Excelfilen måste konverteras om innan dessa används i Revit!!

Kan branschen leva upp till SIS Bygghandlingar i Revit och andra CAD-verktyg?

Ja, det är möjligt att följa SIS Bygghandlingars standard för linjetyper i moderna BIM- och CAD-verktyg som Revit. Det kräver dock anpassningar, eftersom dessa verktyg ibland har begränsningar när det gäller hantering av skalberoende linjemönster och komplexa linjetyper. Frågan är vad detta kostar i både tid och resurser – och om det försvårar samsyn i branschen kring hur dessa standarder ska efterlevas.
Det största problemet är skalberoendet. Hur kan branschen hantera detta och samtidigt följa standarden?

Lösningar för att efterleva standarden i Revit och liknande verktyg:

  • Skapa skal-specifika linjemönster – Olika mönster kan definieras för att passa de krav som ställs i olika skalor.
  • Parametriska linjer i familjer – Genom att använda parametriska linjestilar kan linjeavstånd och mönster styras dynamiskt.
  • Anpassa linjemönster via "Line Patterns" – Revit tillåter redigering av linjemönster, vilket kan användas för att simulera standardmönster.
  • Använd "View Templates" – Skapa mallar för olika vyer, där linjetyper och skalor automatiskt styrs utifrån visningsinställningarna.
Med rätt inställningar och rutiner är det fullt möjligt att uppfylla kraven i SIS Bygghandlingar, är det värt jobbet?

Behöver branschen förändras, eller är det BIM-standarderna som måste justeras?

SIS Bygghandlingar är en väl etablerad standard, men den bygger i hög grad på 2D-ritningsteknik. I en BIM-baserad värld är behovet av vissa linjemönster mindre, eftersom informationen i stor utsträckning hanteras direkt i 3D-modeller. Samtidigt fortsätter många företag att arbeta enligt äldre arbetsflöden där traditionella ritningskrav fortfarande är i fokus. Detta kan leda till konflikter i projekt som kräver både digitala modeller och pappersbaserade leveranser.

Slutsats:

För att nå samsyn måste både branschen och standarderna utvecklas tillsammans. CAD- och BIM-verktygen behöver bli mer flexibla för att kunna efterleva nationella krav, medan standarder bör ta hänsyn till den digitala verkligheten där 3D-modeller i allt högre grad ersätter traditionella ritningar.
Vad är din åsikt – bör standarden uppdateras för att anpassas till den digitala utvecklingen, eller är det verktygen som måste förbättras för att stödja standarden fullt ut?

Fyll i formuläret nedan och dela dina tankar med oss!

Formuläret hanteras med full sekretess, såvida du inte anger "Publicering" i dina anteckningar. Om du väljer att göra detta, kommer vi att publicera och kommentera din feedback offentligt på vår hemsida för att inspirera till diskussion och engagemang.
Observera att vår plattform för närvarande inte har ett fullt utvecklat diskussionsforum, men vi arbetar aktivt för att förbättra detta. Under tiden ser vi fram emot att höra dina åsikter och idéer – din röst gör skillnad!
Namn E-post Meddelande Skicka in

Kommentera gärna:

BIM-Mentor bjuder in dig till dialog! Vi vill verkligen veta vad du som individ eller organisation tycker om de frågor vi lyfter. Din input är ovärderlig för oss och övriga BIM-Sverige. Vi påstår oss inte ha alla svar, men vi är öppna för att lära, utvecklas och förändras med din hjälp.
Tillsammans kan vi forma framtiden för BIM-Sverige!

Källstorp 123, 388 98 Trekanten

072-254 74 74

kontakt@bimmentor.se

Mån-Fre: 08:00 - 17:00